Elegendő pénz tudok-e megtakarítani nyugdíjas koromig?

A demográfiai helyzet változása miatt mindenkinek magának kell pótolnia a kieső nyugdíját, hogy idős korában ne kellen lemondania az addig elért életszínvonaláról. 


Gazdasági elemzők szerint a nyugdíjasok elszegényedése miatt még jobban szét fog nyílni a társdalmi olló. A lakosság több mint felének elképzelése sincs arról, hogyan és miből fog megélni, miután nyugdíjba ment. Mindenkinek még időben kell gondoskodnia magáról!

Ha nem teszi meg, akkor a gyerekeire tesz újabb terhet. Már ha vannak gyerekek.
Ugyanis a korábbi alkotmányos garancia, hogy a befizetett nyugdíjjárulékért nyugdíj jár, ki lett véve az alaptörvényből, ma már nem jár érte semmi. 

A kötelező szülőtartásról számos helyen rendelkeznek a különböző magyar jogszabályok. A 2011-es Alaptörvény rögzíti, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Az új Polgári Törvénykönyv 2016. óta ennél is egyértelműbben fogalmaz: kimondja, hogy a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben tartási kötelezettsége van; továbbá vasszigorral elrendeli, hogy aki a nagykorú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló szülő szükségleteinek ellátásáról, ő 1 éven belül követelheti a nagykorú gyermektől az ellátás ellenértékének megtérítését.

 

Pár hete megkeresett egy régi iskolatársam, hogy segítsek már értelmezni neki, a nyugdífolyósító által küldött levelet. Kiderült, hogy sokkal kevesebb a szolgálati ideje, mint amit számolt, mert egy ideig nem volt bejelentve, feketén foglalkoztatták. Máskor meg minimál béren. Az utóbbi években meg kényszervállakozóként KATA-zott. Készítettem egy közelító számítást, hogy kb. mekkora állami nyugdíjra számíthat. Megdöbbent az összeg hallatán, csak annyit tudott kérdezni, hogy abból hogy fog ő megélni és mit csináljon most? Miután pár éve van nyugdíjig, gyakorlatilag reménytelen a helyzete. 

Ön is így szeretne járni, vagy felelősséggel viseltetik családja, szerettei iránt? Ez azt jelenti, hogy előre gondoskodik arról, hogy nyugdíjasként rendelkezzen megfelelő nagyságú privát nyugdíjtőkével és ne legyen rászorulva a gyerekeikre. 

Adatai megadását követően egy személyre szabott kalkulációt készítek, amit elküldök az e-mail címére.

Kérem, adja meg az adatokat! 

Pénzügyi tanácsadásra van szüksége?

Hívjon bennünket, állunk rendelkezésére!

+36 (20) 428-0040